Vil du have indflydelse på dansk lovgivning, skal du også se mod Bruxelles
Oct 10, 2019

Vil du have indflydelse på dansk lovgivning, skal du også se mod Bruxelles

Det har været nogle begivenhedsrige uger i dansk og europæisk politik. Folketinget er åbnet, statsminister Mette Frederiksen har holdt sin første åbningstale, regeringen har præsenteret sit første lovprogram og finanslovsforslag og i EU har der været høringer af de nye kommissærer.

Der er ikke de store overraskelser i regeringens politik. Balladen i Venstre har nemlig givet den socialdemokratiske regering god tid til at forberede efterårets initiativer i ro og mag og ikke mindst forberede vælgerne.

I åbningstalen talte statsministeren overordnet om den tillidskrise, som hun oplever i Danmark – og som hun vil gøre op med via en såkaldt nærhedsreform, som skal fjerne unødigt bureaukrati og kontrol.

Dét mål er der ingen, der er uenige i, men mange regeringer har sagt det samme uden at få løst problemet, så det bliver spændende at se, om Mette Frederiksen får held med det.

Spændende er det også at bladre igennem det såkaldte lovprogram, hvor man kan se, hvad regeringen planlægger at spille ud med i det kommende år. På erhvervsområdet kan man for eksempel læse, at regeringen vil justere markedsføringsloven, så Forbrugerombudsmanden lettere kan håndhæve overtrædelser.

Det kan få konkret betydning for virksomhederne, og det viser bare, hvor vigtigt det er for virksomheder og organisationer at følge godt med i politik – ikke kun i en politisk super-uge som sidste uge, men i det hele taget.

Det gælder om at være velorienteret, før nye ideer bliver til endelig lovgivning. På den måde har man nemlig en chance for at påvirke processen og dermed resultatet.

For politikere kan af gode grunde ikke vide alt, og derfor kan lobbyisme være en win-win-proces, hvor politikerne får et bredere og mere nuanceret billede af virkeligheden og de konsekvenser, som deres politik vil medføre, mens virksomheder og organisationer får skabt en større forståelse for deres situation og ønsker.

Mange glemmer Bruxelles

Som dansk virksomhed eller organisation er det dog vigtigt at se ud over landets grænser. Det er nemlig sådan, at en meget stor andel af dansk lovgivning er enten direkte eller indirekte påvirket af EU. De direktiver og forordninger, der bliver besluttet i EU, kan altså få enorm betydning i Danmark.

Vil man følge med i EU-politik, er det dog ikke nok blot at læse danske aviser. Danske mediers dækning af EU er nemlig ofte overfladisk og næsten altid vinklet ud fra snævre danske interesser.

Det ses tydeligt i dækningen af den nye kommission, som netop i disse uger er ved at blive dannet: Stort set alt spalteplads og alle radio- og tv-minutter er gået til den danske kommissær Margrethe Vestager og spekulationerne om hendes placering og magt.

Det er da også ganske interessant, men det er altså ikke uden betydning for danske borgere og virksomheder, hvem der kommer til at sidde på de andre poster og ikke mindst hvilken overordnet retning kommissions-formand Ursula Von Der Leyen vil bevæge sig i.

Vil man vide mere om dét, må man gå direkte til kilderne eller i det mindste læse udenlandske aviser.

Når man så først er velorienteret, kan det egentlige lobbyarbejde begynde. Der er naturligvis forskel på lobbyisme i dansk og europæisk politik, men begge steder gælder det først og fremmest om at have et solidt overblik over området, kende til de forskellige aktører og have den rigtige timing. For eksempel nytter det ikke noget at henvende sig til en politiker, når lovgivningsprocessen er i den afsluttende fase.

Mange ved eksempelvis heller ikke, hvordan man følger med i det vigtige parlamentariske arbejde i udvalgene i Parlamentet, hvilket netop kan være afgørende for at sikre den helt rigtige timing i ens lobbyarbejde.

Fra et dansk perspektiv kan det være svært at overskue den europæiske lovgivningsmaskine med alle dens mange processer. Men med den rigtige hjælp er det bestemt ikke umuligt.

Det lange træk

I Mette Frederiksens åbningstale understregede hun, hvor svært det bliver for hende at indfri valgløfterne: Hun er gået i gang, men det vil tage lang tid, og vælgerne vil ikke kunne mærke nogen forskel i den første tid.

På samme måde kan solid lobbyisme være en langsigtet proces, hvor man ikke nødvendigvis høster fordelene med det samme. Men gør man det grundigt og kontinuerligt, vil det altid kunne betale sig i sidste ende.

Vil du have indflydelse på dansk lovgivning, skal du også se mod Bruxelles

Ulobby's co-founder & CEO, Anders Kopp Jensen, er uddannet cand.scient.pol og har tidligere arbejdet som lobbyist på bureau og i den finansielle sektor, og derigennem oparbejdet et unikt kendskab til public affairs disciplinen. Fremover vil han blogge to gange om måneden om politik, lobbyisme, digitalisering og tech-startup.

Anders Kopp Jensen

Co-founder & CEO

Get the latest news

Recieve monthly updates on emerging trends and technologies in public affairs.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.