Politikerne famler i klimapolitikken – derfor er der stort potentiale i lobbyindsatsen netop nu
Sep 26, 2019

Politikerne famler i klimapolitikken – derfor er der stort potentiale i lobbyindsatsen netop nu

Den store usikkerhed om klimapolitikken gør det naturligvis svært for alle aktører at navigere, men det betyder samtidig, at der er store muligheder for at påvirke den førte politik gennem en seriøs lobbyindsats. Det mener co-founder og CEO, Anders Kopp Jensen

Normalt er det velfærd og udlændinge, som vælgerne lægger mest vægt på i en valgkamp, men i forbindelse med folketingsvalget i juni kom klimapolitikken for første gang nogensinde helt i front. Og når vælgerne interesserer sig så indgående for klimaet, så gør politikerne naturligvis også.

Den nye regering satte i valgkampen et ambitiøst mål om at reducere Danmarks CO2-udslip med 70 procent. Det interessante er naturligvis, hvordan det så skal ske? Den nye klimaminister Dan Jørgensen er helt åben om sin tvivl: På pressemødet i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde i slutningen af august sagde han, at regeringen simpelthen ikke ved, hvordan målet skal nås.

Det er ikke et spørgsmål om politisk observans, for den tidligere borgerlige regering “famlede” på præcis den samme måde.

Og det er sådan set forståeligt, at politikerne er ærlige om, at de ikke har alle løsningerne på hånden, og det også kræver input (og handling) fra erhvervsliv og civilsamfund for at komme i mål.  Det positive er netop, at regeringen er bevidst om problemet og faktisk beder om hjælp til at konkretisere sine ambitioner. I sidste uge inviterede Mette Frederiksen dansk erhvervsliv til Marienborg, hvor hun vil etablere en såkaldt ”klimakontrakt” med landets virksomheder.

Mulighed for at påvirke

Klimapolitik er måske ikke et nyt policy-område, men den store bevågenhed er ny. Samtidig er der stor usikkerhed om de forskellige midler til at opnå CO2-reduktion: Hvad er mest fornuftigt, på kort sigt og på lang sigt? Hvad er der på vej af ny klimavenlig teknologi? Hvordan opgør man resultaterne? Hvilke brancher skal bidrage mere? Hvor meget skal den enkelte borger ændre livsstil? Hvad gør man i andre lande, og hvordan påvirker det Danmark og de danske initiativer?

Hos Ulobby kan vi se, at vores kunders interesse for netop klimaområdet er meget stor i øjeblikket. Vi kan også se, at mens stort set alle partier talte mere om energipolitik på de sociale medier før valget og mindre i dag, er det omvendt for Socialdemokraterne og i mindre grad SF: De taler mere om emnet nu, end de gjorde før valget.

Søjlerne viser andelen af en række keywords relateret til energipolitik i forhold til det samlede antal ord skrevet af de enkelte partier på FB og Twitter før og efter folketingsvalget. *Kilde: Ulobby

Det giver mening, for det er jo netop regeringen, der nu sidder med ansvaret for at føre valgkampens løfter ud i livet.

Den store usikkerhed om klimapolitikken gør det naturligvis svært for alle aktører at navigere, men det betyder samtidig, at der er store muligheder for at påvirke den førte politik gennem en seriøs lobbyindsats.

En seriøs lobbyindsats handler først og fremmest om at skabe sig et overblik over den aktuelle situation på netop det delområde, som man selv har en interesse i: Hvad er de aktuelle udviklingstendenser – hvad er på dagsordenen? Hvilke aktører er relevante, hvad mener de og hvorfor? Er der aktører med samme interesse som en selv, som man med fordel kan samarbejde med? Og vigtigst: Hvor er der sammenfald mellem politikernes interesser og dine interesser, og hvornår er timingen helt rigtig?

Man skal fiske i rørte vande, hedder et mundheld – og det gælder i særlig grad for klimaområdet netop nu.

Politikerne famler i klimapolitikken – derfor er der stort potentiale i lobbyindsatsen netop nu

Ulobby's co-founder & CEO, Anders Kopp Jensen, er uddannet cand.scient.pol og har tidligere arbejdet som lobbyist på bureau og i den finansielle sektor, og derigennem oparbejdet et unikt kendskab til public affairs disciplinen. Fremover vil han blogge to gange om måneden om politik, lobbyisme, digitalisering og tech-startup.

Anders Kopp Jensen

Co-founder & CEO

Get the latest news

Recieve monthly updates on emerging trends and technologies in public affairs.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.