Ny klimalov vil medføre mere regulering
Oct 24, 2019

Ny klimalov vil medføre mere regulering

Virksomhederne må på den ene side forberede sig på at blive udsat for nye reguleringer, der kan have negativ indflydelse på forretningen, mens der på den anden side er et hav af muligheder for dem, der forstår at udnytte dagsordenen og byde ind med løsninger.

Klimaet er på alles læber i øjeblikket, og det er ikke så mærkeligt: Dels er mange selvsagt bekymrede over klimaforandringerne, dels er der stor usikkerhed om de CO2-reducerende og klimatilpassende initiativer, der er på vej. For hvad vil det egentligt betyde i hverdagen?

Forskerne diskuterer de forskellige løsningsmodeller indbyrdes, og blandt danske politikere lader det til, at der er opstået bred enighed om behovet for handling, men det er stadig usikkert, hvad der mere konkret skal ske.

Regeringen i arbejdstøjet

Men ingen er efterhånden i tvivl om, at regeringen er trukket i arbejdstøjet, og at regeringen virkelig vil noget på klimaområdet. Statsministeren har forsøgt at dulme erhvervslivets bekymringer ved at invitere dem ind på Marienborg, klima- og energiminister, Dan Jørgensen, har meldt ud, at han sammen med en række andre medlemslande, vil kæmpe for, at hæve EU reduktionsmål yderligere, og lige inden efterårsferien meddelte finansminister, Nicolai Wammen, at han vil lave en større omrokering i Finansministeriet. Finansministeren vil oprette en ny afdeling for grøn økonomi, der i løbet af to år skal udvikle en model, der kan vurdere klima- og miljøeffekten af finansloven og alle øvrige politiske tiltag og reformer. Der sker virkelig noget.

Finansministeren kalder foreløbigt det nye initiativ for ”Center for grøn økonomi, klima og EU”. Navnet er velvalgt, for klimapolitik er på ingen måde et rent dansk anliggende. For det første er problemerne med klimaet naturligvis grænseoverskridende, og for det andet er effekten af nationale reguleringer så afhængig af beslutningerne i andre lande og ikke mindst i internationale organisationer – først og fremmest EU – at det er umuligt, at blive klog på de kommende års klimarelaterede politiske nybrud, uden at kigge nærmere på Bruxelles.

Både de miljøøkonomiske vismænd og Det Økologiske Råd understreger, at Danmark, i vores bestræbelser på at nå målet om at reducere den danske CO2-udledning med 70 procent, er dybt afhængige af EU-beslutninger og udviklingen i de øvrige EU-lande.

Klimaet også højt på agendaen i EU - trods Brexit

De nye kommissærer er i disse dage igennem høringsprocessen i Europa-Parlamentet, og den kommende klimakommissær – hollandske Frans Timmermans – klarede sig godt under sin høring i forrige uge. Han talte blandt andet om at hæve målsætningen for nedbringelse af CO2, en udvidelse af EU’s CO2 kvotesystem og udvikling af såkaldte ”grønne havne”, hvor de store tankskibe og krydstogtskibe skal pålægges at slukke for dieselmotorerne og i stedet tilbydes grøn strøm.

Stemningen i salen var god, og man fornemmer allerede en stærk alliance mellem den kommende EU-Kommission og de nyvalgte MEP’ere. Men jeg bemærkede selv under mit eget besøg i Bruxelles tirsdag og onsdag denne uge, at stemningen i byen også er præget af den samme usikkerhed, som vi kender hjemme i Danmark: for hvem skal finansiere de ambitiøse klimaplaner?

Det kan nemlig gå hen og blive en spændende og selvstændig udfordring at få finansieringen på plads, efter at Danmark og en række andre medlemslande i Rådet meldte ud, at de ikke vil betale mere ind til budgettet.

Klimaplan på vej fra Bruxelles

Den nye formand for Kommissionen, Ursula von der Leyen, har lovet at præsentere en ny klimalov inden for Kommissionens første 100 dage. Så Timmermans har en stor opgave foran sig. Inden udgangen af februar, skal han fremlægge EU-Kommissionens bud på en klimaplan, og ikke mindst hvilke tiltag der skal til for at nå dertil.

Men der hviler også en stor opgave for mange virksomheder og organisationer, som utvivlsomt vil blive udsat for nye reguleringer, der kan have en negativ indflydelse på deres forretning. Omvendt er der også et hav af muligheder for dem, der forstår at følge og udnytte dagsordenen og byde ind med konkrete løsninger. Og mange virksomheder og organisationer bruger i øjeblikket mange timer på at opruste og forberede sig på de nye tiltag, der kommer, når den politiske sæson i Bruxelles for alvor går i gang.

Ny klimalov vil medføre mere regulering

Ulobby's co-founder & CEO, Anders Kopp Jensen, er uddannet cand.scient.pol og har tidligere arbejdet som lobbyist på bureau og i den finansielle sektor, og derigennem oparbejdet et unikt kendskab til public affairs disciplinen. Fremover vil han blogge to gange om måneden om politik, lobbyisme, digitalisering og tech-startup.

Anders Kopp Jensen

Co-founder & CEO

Get the latest news

Recieve monthly updates on emerging trends and technologies in public affairs.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.