Hvem var Folketingets Spørge Jørgen i maj måned?

Nedenfor ser vi nærmere på de mest spørgende MF’ere – Folketingets Spørge Jørgen’er – i maj måned. I denne måned ser vi både på §20-spørgsmål og udvalgsspørgsmål.

I maj 2018 blev der i alt stillet 101 §20-spørgsmål, fordelt på 5 partier. Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ligger som vanligt i top med lige omkring 40 spørgsmål hver. Enhedslisten, SF og Alternativet følger efter med væsentligt færre spørgsmål stillet – hvilket nok igen er meget naturligt givet, at de har færre mandater.

Maj 2018
Nr. Parti Antal §20-spørgsmål
1 Dansk Folkeparti 41
2 Socialdemokratiet 38
3 Enhedslisten 11
4 Socialistisk Folkeparti 7
5 Alternativet 6

Ser vi på de mest spørgende personer, tager Kenneth Kristensen Berth den klare føring med 12 §20-spørgsmål stillet i maj måned; mange af disse har fokus på international politik – USA, Italien og Rusland – men flere drejer sig også om svinekød i skoler og institutioner. Flemming Møller Mortensen ligger stadig blandt de øverste på listen og har stillet spørgsmål hovedsageligt om e-cigaretter og et enkelt om betegnelsen af transkønnede i navneloven. Henning Hyllested har koncentreret sine 5 spørgsmål om Kattegatforbindelsen, Rasmus Prehns spørgsmål handler blandt andet om uddannelse og SU, mens Susanne Eilersens spørgsmål omhandler Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaaards optræden i en video.

Maj 2018
Nr. Navn (parti) Antal §20-spørgsmål
1 Kenneth Kristensen Berth (DF) 12
2 Flemming Møller Mortensen (S) 8
3 Henning Hyllested (EL) 5
4 Rasmus Prehn (S) 5
5 Susanne Eilersen (DF) 5

Overordnet set bliver der stillet mange flere udvalgsspørgsmål end §20-spørgsmål, og top fem af spørgere af udvalgsspørgsmål ser også helt anderledes ud; det er altså ikke de samme politikere, der stiller flest af de to typer spørgsmål.

Søren Søndergaard har stillet intet mindre end 99 udvalgsspørgsmål i maj måned. Disse vedrører alt fra kædeansvar og privatisering af offentlige virksomheder til kulturklippekort og vandscootere. Dog omhandler mange af dem, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan tage ekstra tiltag på bestemte områder. Jesper Petersens spørgsmål omhandler i høj grad pension og arveafgift. Josephine Fock ligger på en tredjeplads – blandt andet med spørgsmål om Tibetsagen og PET. Spørgsmålene fra Lisbeth Bech Poulsen omhandler særligt Finanstilsynet, mens Rune Lund har spurgt til alt fra Moderniseringsstyrelsens strategi ved OK18 til skattely og klima- og miljøvurderinger af investeringer.

Maj 2018
Nr. Navn (parti) Antal udvalgsspørgsmål
1 Søren Søndergaard (EL) 99
2 Jesper Petersen (S) 66
3 Josephine Fock (ALT) 62
4 Lisbeth Bech Poulsen (SF) 52
5 Rune Lund (EL) 47