Software is eating politics

Lobbyisme og software? Det hænger jo ikke sammen, vel? Personlige relationer, mange års erfaring og styr på den politiske historie. Det er sådan, det altid har fungeret.Men software vil også indtage lobbydisciplinen. Marc Andreesen, amerikansk iværksætter, investor hos A16z og en af ophavsmændene til Mosaic, påpegede for et par år siden, at "Software is eating the world" med henvisning til at udviklingen af software efterhånden har nået et niveau, der gør, at alle industrier vil blive påvirket af software. Computerrevolution op gennem 60erne, 70erne frem mod internettes udvikling i 90erne har - ifølge Andreesen - gjort, at al teknologi, der skal til for at transformere industrier ved hjælp af software, nu er til stede. Og vores hypotese er, at politik ikke er nogen undtagelse. 

For både teknologi og data er til stede. Eksempelvis tager flere og flere parlamenter initiativ til åbne data (API'er). Samtidig er valgdata tilgængelige for alle blot få dage efter valgene, og der findes mange teknologier, der kan måle på sociale medier o.l. 

Det er derfor utænkeligt, at software ikke også vil påvirke lobbydisciplinen. Ikke bare som (endnu) et taktisk greb - som "digital Public Affairs" - men grundlæggende rokke ved fundamentet for lobbydisciplinen. 

Ulobby vil - udover at bringe teknologien ind i lobbyistens hverdag bl.a. ved at automatisere en lang række opgaver  ifm. research og monitorering - også fungere som et styringsredskab for lobbykampagnen, og gøre det lettere at koordinere, kontrollere og måle på, hvad der bliver gjort.